DE VRIJHEID VAN DE VIRTUEEL ASSISTENT - EEN PLEIDOOI VOOR WERKEN OP LOCATIE

De ouderwetse secretaresse wordt steeds zeldzamer. Dat is de algemene tendens, en die is duidelijk zichtbaar in de dagelijkse praktijk. De klassieke taken van de secretaresse worden zo langzamerhand allemaal door de manager zelf uitgevoerd (uitzonderingen daargelaten, vanzelfsprekend) en waar dat kan geautomatiseerd. Zo op het oog lijkt het een beroep zonder toekomst.
Of toch niet?

Want wat ik ook dagelijks zie, is de groeiende vraag naar ándere ondersteuners. Die agenda doet de manager zelf wel, voor de mailbox is alleen assistentie nodig als die overloopt en die koffie kan ie ook zelf wel halen.
Maar wat zoekt hij/zij dan nog wel?
Social media specialisten bijvoorbeeld, of technische ondersteuners (website, webshops, webinarbouwers), marketeers, schrijvers. Of volwaardige sparringpartners, meedenkers en -groeiers, projectmanagers.

En hoe reageert de niet-meer-zo-klassieke, ondernemende secretaresse?
Die specialiseert. Ontgroeit de oude rol en bouwt haar sterke punten uit naar gelang de vraag. Of vindt zichzelf opnieuw uit. Ze gaat zich als VA (virtual assistant) in de markt zetten. De markt vraagt en zij draait. En zo hoort het.  

Maar wat ik ook zie, is een discrepantie tussen het huidige aanbod en de vraag.
Want waar in de wereld van de freelance ondersteuner de VA hotter dan hot is, melden steeds vaker opdrachtgevers toch graag “gewoon” iemand bij zich op locatie te willen hebben. Niet alle dagen, maar toch wel een deel van de tijd.  Maar dat lijken nog maar weinig freelance ondersteuners te willen.
En natuurlijk begrijp ik dat het reuze aantrekkelijk is om locatie-onafhankelijk te werken als VA, wanneer je dat wilt en waar je dat wilt. Dat dit een enorm gevoel van vrijheid geeft. En dat een opdracht op locatie schijnbaar tornt aan al die vrijheden die je nastreeft of net had gewonnen. Maar misschien moet je het eens anders bekijken.

Sowieso ben en blijf je ondernemer. Dus wie doet je wat als je na afronding van een opdracht lekker een maand vakantie neemt? Het voordeel van een opdracht op locatie is over het algemeen een constante stroom inkomsten gedurende een bepaalde periode. Dat maakt het plannen van je vakantie een stuk makkelijker.
En hoezo moet je om half negen achter je bureau zitten? Tenzij er afspraken zijn, bezoek verwacht wordt of iets van dien aard, kun je best om tien uur beginnen als dat jou beter past. En als je een ochtend of middag thuis wilt werken, dan doe je dat gewoon. Je opdrachtgever zal daar heus niet moeilijk over doen en als ie dat wel doet, passen jullie misschien gewoon minder goed bij elkaar dan je dacht.
De kunst is namelijk om trouw te blijven aan jezelf. Aan wie jij bent als mens en ondernemer. Als ondernemer ben je in de luxepositie dat jij het werk kan kiezen waar je blij van wordt, de opdrachtgevers waar je blij van wordt en afscheid te nemen als het niet (langer) werkt. Dát is de vrijheid van ondernemerschap, niet per se dat je halverwege de dag naar de kapper kunt. En dat is een andere realiteit dan de algemeen heersende opvatting.
Food for thought…Wil je meer weten over wat bij jou past en hoe je het moet aanpakken als je gaat starten, omgooien of uitbreiden? Ik doe je graag een half uurtje van mijn tijd (via Skype) cadeau om je op weg te helpen. En als je samen met mij het hele proces wilt doorlopen, dan kan dat natuurlijk ook. Een gratis gesprek aanvragen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Je kunt trouwens ook gewoon “binnenlopen” voor advies, live en virtueel, elke laatste dinsdag van de maand bij de Vraag maar Raak Live-sessies, waar ik samen met een aantal deskundigen op allerlei vlakken voor je klaar zit! Kijk op (www.vraagmaarraaklive.nl)

Je vindt mij overigens sinds kort op mijn eigen kantoor. Niet thuis, maar extern. Want ik had een grote behoefte aan een scheiding van werk en thuis. Ook die beslissing onderstreept de vrijheid van het ondernemerschap: Ik ga weer elke dag naar kantoor, en met plezier!

Afdrukken E-mailadres