“What if I fall?
But, darling! What if you fly?”

Prachtige woorden, toch? Helaas weet ik niet precies van wie ze zijn; ze worden aan verschillende personen toegeschreven, maar ik moet je het antwoord schuldig blijven. Voor deze blog maakt het ook niet uit. Het gaat om de inhoud, de kracht van het antwoord op de vraag en van de vraag zelf. De angst om te falen, die het uitzicht op succes totaal vertroebelt.
Of de angst voor succes, die alles kan vertroebelen. Het gekke is namelijk, dat de angst om te slagen vaak genoeg minstens zo groot is als de angst om te falen.

Huh, wat? We wíllen toch juist slagen?
Ja, natuurlijk! Maar het besef dat alles wat je wenst ook werkelijkheid kan worden, kan ook verlammend werken. Want dan moet je waarmaken. Grote stappen verder dan de droomfase. Buiten je dromen is alles net wat minder makkelijk of mooi; maar wel zo interessant en leuk.

Ik ben de droomfase inmiddels voorbij. Mijn organisatie staat aan de vooravond van een ingrijpende verandering en mán… wat maakt het me zenuwachtig! Ik wil het, ik kan het en het is ook nodig, maar toch. What if I fly?
Niet dat het me verlamt, die fase ben ik jaren geleden al voorbijgegaan. Ik zou het gezonde spanning willen noemen. Hoe wordt er gereageerd? Gaat het wel lopen zoals ik mij heb geschetst? What if I fall?

Spannende tijden dus, maar ze horen bij het ondernemerschap. En eerlijk gezegd, zou ik niet zonder kunnen. Het is een gek mechanisme, dat als alles draait als een tierelier, dat je dan toch nieuwsgierig wordt hoever de horizon eigenlijk reikt en of je alles nog wat verder kunt uitrekken dan je ooit had durven denken. Dat proces begint met “als ik nou eens…”, gevolgd door wat gesprekjes, losse schetsen in mijn onafscheidelijke notitieboek. En dit keer was de definitieve duw het min of meer toevallige gesprek met een business coach, uitmondend in een hele dag van onderzoeken, definiëren en al heel wat meer gedetailleerde schetsen. Resulterend in een plan dat eind dit jaar zijn beslag moet krijgen.

Dit jaar nog wordt alles dus anders. Ik doe het niet alleen, mijn echtgenoot is mijn partner in crime.
Misschien moet ik ook nog even vermelden dat ons nieuwste bedrijf nog in de steigers staat, het op een na nieuwste bedrijf nu net uit de babyfase is en mijn andere bedrijf óók gaat veranderen. Dat er daarnaast nog plannen zijn voor meer, leuker, inspirerender en… en… en… We bruisen van energie!

En ja. Het kan zomaar dat we flink op ons gezicht gaan met een van al die mooie dingen. Dan staan we op, kloppen het stof van onze kleren en gaan verder. Want hey… vallen gebeurt je, blijven liggen is een keuze. Dát is ondernemen.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Dan heb jij ook een keuze: blijf me volgen! Ik zal de komende maanden stukje bij beetje alles onthullen. Praten met mensen die verder kunnen helpen, met mijn doelgroep en mogelijke partners.
Het wordt supergaaf. Maar een hele berg werk. En zelfs daar kijk ik naar uit. Bouwen en groeien, dat is wat ik wil. Ondernemen is een feest.
Vallen is helemaal geen optie. Ik ga gewoon vliegen.

Afdrukken E-mailadres